Menu

Biografie

Amir Elsaffar

Hij studeert klassieke muziek aan de Depaul Universiteit in Chicago. In 2001 wint hij de Carmine Caruso Jazz Trumpet Competition en de International Trumpet Guild Jazz Improvisation Competition. Hij studeert Irakese maqam muziek in Bagdad met Hamid al-Saadi, een van de meest vooraanstaande maqam zangers in Irak en leert een Irakees instrument bespelen, de santoor. Hij gaat traditionele Arabische muziek introduceren in het moderne jazz trompetrepertoire.

ElSaffar heeft nieuwe technieken ontwikkeld om microtonen en ornamenten, die standaard zijn in de Arabische muziek, te spelen. Hij gebruikt de microtonen in de maqam muziek om harmonie en melodie op een unieke manier te benaderen. Hij treedt op als vocalist en als santoorspeler met zijn groep, Safaafir.

In 2006, krijgt ElSaffar van de Painted Bride Art Center in Philadelphia en van het Festival of New Trumpet Music (FONT), de opdracht om Two Rivers, te componeren, een suite die put uit de Irakese muzikale traditie en ze kadert binnen een moderne jazz setting.

Sindsdien krijgt ElSaffar opdrachten van de Jerome Foundation, het Jazz Institute of Chicago, en Chamber Music America. Hij blijft volgens zijn unieke benadering werken waarbij hij tonen en ritmes uit het Midden-Oosten binnen een Amerikaanse jazz context plaatst en brengt drie succesvolle opnames uit: Two Rivers (2006), Radif Suite (2010), and Inana (2011).

Agenda