Menu

Biografie

Benjamin Thigpen

Benjamin Thigpen ziet zichzelf als nomade. Hij immigreert naar Parijs op 31-jarige leeftijd. Sindsdien heeft hij gecomponeerd aan het GRM (Parijs), bij Musiques et Recherches (België),  het SCRIME (Bordeaux), het EMS (Stockholm), aan het Visby International Centre for Composers (Zweden), het STEIM (Amsterdam),  het Djerassi (California), de Espace Totem (Montreal), in zijn slaapkamer en op de trein.

Na 6 jaar aan het Ircam (Parijs) en 7 aan het Conservatory of Cuneo (Italië) geeft hij nu les computermuziek en (psycho) akoestiek bij Arts2 (Bergen, België), terwijl hij ook werkt als  free-lance programmeur en muzikant.

Hij maakt muziek voor luidsprekers: elektroakoestische werken (gecomponeerd met elektromagnetische steun); stukken voor live computer performance; interactieve muziek voor computer en akoestische instrumenten; computer improvisatie. Zijn muziek legt de nadruk op  energie, dichtheid, complexiteit, beweging, gelijktijdigheid en geweld. Hij werkt uitgebreid met ruimte die als de belangrijkste parameter fungeert bij het componeren. Benjamin Thigpen denkt dat muziek niet bestaat in de tijd maar dat muziek tijd creëert en ziet muziek niet als klankkunst maar als de transcendente kunst van klank.

Agenda