Menu

Biografie

Choeur de Chambre Mélisme(s)

Mélisme(s) is een kamerkoor dat in 2003 aan de Côtes d’Armor werd opgericht en nu in residentie is bij de Opera van Rennes. Onder impuls van zijn artistiek leider Gildas Pungier heeft het koor sinds zijn oprichting een gevarieerd en altijd veeleisend muzikaal parcours afgelegd. Het unieke klankwerk van Gildas Pungier, de verscheidenheid van de door het ensemble benaderde vormen (a capella repertoire, werken voor koor en instrumentaal ensemble, oratorium, opera), geven het koor Mélisme(s) een unieke kleur en een grote beweeglijkheid, waardoor het met dezelfde hoge normen een grote verscheidenheid aan repertoire kan vertolken. Dat gaat van de grote klassieke componisten tot hedendaagse creaties, van de Duitse romantiek tot de Frans-Britse componisten (van het einde van de XIXe tot het begin van de XXe eeuw). De dubbele activiteit van Mélisme(s) als kamerkoor én lyrisch koor, verrijkt de verschillende gebrachte repertoires onderling.

Sinds zijn oprichting heeft het kamerkoor Mélisme(s) zich zowel op Bretoens grondgebied ontwikkeld (Opera van Rennes, Festival van Lanvellec en de belangrijkste zalen van de regio), als door zijn optredens in prestigieuze zalen (Théâtre des Champs Elysées, La Halle aux Grains in Toulouse, de festivals van La Chaise Dieu, Sablé-sur-Sarthe en Utrecht …). Het ensemble werkt regelmatig samen met het Ensemble Matheus van Jean-Christophe Spinosi, met het Bretoens Symfonisch Orkest en met het ensemble A Venti.

De eerste opname van de Chansons écossaises en choeurs profanes van Paul Ladmirault werd in 2008 uitgebracht door Skarbo en kreeg 4 Diapasons. In 2009 is de tweede opname van het ensemble “Kanamb Noël” gewijd aan een cyclus van populaire kerstliederen geharmoniseerd en georkestreerd door Gildas Pungier. De derde CD van het koor, uitgebracht in 2013, is gewijd aan de 7 Paroles du Christ en Croix van César Franck en werd door Classica Magazine met 4 Diapasons en 4 sterren bekroond.

Onder de huidige projecten van het kamerkoor Mélisme(s) vermelden we de creatie van een programma dat de composities van J. Brahms mengt met traditionele zigeunermuziek, een versie van de Petite Messe Solennelle van G. Rossini, gedirigeerd door Jos Houben en Emily Wilson, een samenwerking met de componist Olivier Mellano met name opgevoerd op het Ars Musica Festival in Brussel en tenslotte het Deutsches Requiem van J. Brahms in de herfst van 2020 vertolkt in de Opera van Rennes.

Afgelopen evenementen