Menu

Biografie

Clara Inglese

Clara Inglese, een Belgisch-Italiaanse sopraan, heeft al op vele Europese podia gestaan. Ondanks haar uitstekende opleiding in het operarepertoire, met name aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome, heeft Clara Inglese zich de laatste jaren intensief beziggehouden met liederen en melodie, alsmede met hedendaagse werken. Eerst vertolkte zij de rol van La Poésie in de kameropera Verlaine au secret, van Adrien Tsilogiannis (productie “Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa”), daarna Ophelia, gebaseerd op de beroemde Shakespeariaanse figuur.

Dit recital heeft een opname voor het Cyprès label, Ophelia, liederen van ballingschap tot onderwerp. De plaat, die in maart 2019 wordt uitgebracht, is met lof ontvangen door de nationale en internationale pers.  Chant d’exil wordt ook opgevoerd, een stuk voor zang, piano en cello van Benoît Mernier, gebaseerd op een tekst van François Emmanuel.  Een slim onderwerp, delicate zang, magie van de poëzie… Clara Inglese biedt een zeldzame, tijdloze opname, gebaseerd op de Shakespeariaanse mythe van de ongrijpbare Ophelia (SR, Larsen).

Clara Inglese is lid van het Ensemble des Musiciens du Sablon en werkt regelmatig samen met de titulaire organisten van de kerk Notre-Dame au Sablon (Arnaud Van De Cauter, Benoît Mernier en Roland Servais) in een repertoire van oude, romantische en hedendaagse muziek.

Clara Inglese behaalde eerst een Licentie en een Agregatie in Romaanse talen en literatuur aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Parallel met haar roeping om les te geven, ging ze naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar ze een bachelor in operazang behaalde, vervolgens begon ze aan een master aan het Conservatorium van Maastricht (Erasmus) en voltooide die het jaar daarop (2012) glansrijk aan het Instituut voor Muziek en Pedagogie (Namen), alvorens haar vaardigheden in het operarepertoire te perfectioneren bij drie internationale figuren uit het belcanto: Renata Scotto, aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Opera Studio) in Rome, Luciana Serra aan het Teatro delle Muse in Ancona, de Cité Internationale des Arts in Parijs en de Arte del Belcanto in Lugano, en Nelly Miricioiu, in Londen en aan de Bel Canto Summer School (’s Hertogenbosch).

Door haar veelzijdige achtergrond en haar sterke voorliefde voor stem en literatuur is Clara Inglese betrokken bij de ontwikkeling van de Association Lettres en Voix*, die tot doel heeft vocale kunst en literatuur met elkaar te verbinden in creatieve activiteiten, workshops en conferenties rond de stem. Sinds 2015 neemt ze regelmatig deel aan de coördinatie van de Wereldstemdag, die de vereniging Lettres en Voix in Franstalig België overbrengt via sensibiliseringsactiviteiten (stemmanagement en preventie) en culturele evenementen (concerten, lezingen, enz.).

Clara Inglese is lerares dictie en logopedie voor zangers, gespecialiseerd in zangmethodologie en psycho-pedagogie aan het ARTS² (Koninklijk Conservatorium van Mons), alsook zangdocente aan de Muziekacademie van Watermaal-Bosvoorde. Ze is ook redactrice voor Crescendo Magazine.

Afgelopen evenementen