Menu

Biografie

Dai Fujikura

Dai Fujikara werd geboren in 1977 in Osaka, Japan en was vijftien toen hij naar Groot-Brittannië verhuisde. Hij sleepte heel wat compositieprijzen in de wacht en ontving talrijke internationale opdrachten van onder andere het Salzburg Festival, het Luzern Festival, de BBC Proms, het Bamberg Symphony, het Chicago Symphony Orchestra, het Simón Bolívar Symphony Orchestra. Hij is sinds 2014 Composer-in-Residence van het Nagoya Philharmonic Orchestra en vervulde in 2017/18 dezelfde functie bij het Orchestre national d’Île-de-France. Zijn eerste opera Solaris, mede in opdracht van het Théâtre des Champs-Elysées, de Opéra de Lausanne en de Opéra de Lille, beleefde in 2015 zijn wereldpremière in Parijs en heeft sindsdien een wereldwijde reputatie verworven. In 2018 werd een nieuwe productie van Solaris gecreëerd en opgevoerd in het Theater Augsburg, en de opera kreeg vervolgens in 2020 een bijpassende enscenering.

In 2017 ontving Fujikara de Silver Lion Award van de Biënnale van Venetië. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot artistiek directeur van het Born Creative Festival van het Tokyo Metropolitan Theater.

In 2019 ging zijn Shamisen Concerto in première op het Mostly Mozart festival in het New York Lincoln Center. Tot nu werd dit werk 9 keer door verschillende orkesten uitgevoerd.

In 2020 vond de première van zijn vierde pianoconcert Akiko’s Piano plaats. Het is opgedragen aan de Hiroshima Symphony’s Peace and Music Ambassador, Martha Argerich en werd uitgevoerd als onderdeel van hun “Music for Peace” project. Hij componeert momenteel zijn derde opera, die dit jaar nog aan het publiek zal worden voorgesteld.

Zijn werken worden opgenomen door en uitgebracht op zijn eigen Minabel Records label in samenwerking met SONY Music en zijn composities worden uitgegeven door Ricordi Berlin.

Hij richt zijn aandacht momenteel op toekomstige werken waaronder een opera over het leven van Hokusai, een concerto voor twee orkesten, en een dubbelconcert voor fluit en viool.

Afgelopen evenementen