Menu

Biografie

Ensemble Besides

Het ensemble Besides werd opgericht in 2009 en bestaat uit negen muzikanten met een gezamenlijke passie voor de creatie, uitvoering en promotie van nieuwe muziekstukken. De kruisbestuiving tussen de klassieke opleiding van de muzikanten en hun verschillende muzikale praktijk zorgt voor vernieuwing in concept en programma van hun concerten. Hun actieterreinen zijn dan ook heel verschillend en gaan van pop/rock tot elektronische muziek, van klankdesign tot muziektheater en van compositie tot de organisatie van festivals. De combinatie met een niet-alledaagse bezetting van harp, saxofoon, drums, viool, cello, fluit, e-gitaar, piano en elektronica, zorgt ervoor dat Besides meteen voor een nieuw geluid staat. Een nieuw repertoire ontstaat daarom door steeds nieuwe samenwerkingen aan te gaan met componisten, klankkunstenaars of gespecialiseerde uitvoerders.

Besides werd vroeger gecoacht door muzikanten van de Ensembles Ictus (Brussel) en Spectra (Gent) binnen het kader van de Advanced Master in Contemporary Music (Conservatorium Gent). Het is eveneens lid van COHORT, « Association of new music makers ».

Het ensemble speelde reeds op festivals als Ars Musica, Internationale Ferienkurse Für Neue Muzik Darmstadt, What’s Next, Ostrava Music Days, en in concertzalen als de Opéra de Lille, het Concertgebouw Brugge, Bozar, de Singel, de Handelsbeurs, Flagey, The Stone (New York), l’Espace Senghor etc. Ze creëerden muziek van talrijke componisten, waaronder Jérôme Combier (FR), Matthew Shlomowitz (AU), Jagoda Zmitka (PL), Fabian Coomans (BE), Larry Polansky (US), Florent Colautti (FR) en Baudouin de Jaer (BE).

Agenda