Menu

Biografie

Éténèsh Wassié

Eténèsh Wassie is een avonturierster. Met haar buitengewone persoonlijkheid staat ze steeds klaar om zich in de gekste projecten te gooien. Koortsige bassen en haar acrobatische stem wiegen, wankelen, vliegen, botsen en betoveren ons.

De bekoring is wild, bijna giftig. Deze hese majesteit, die in haar donkere Ethiopische zang genot en pijn dicht bij elkaar laat klinken, neemt ons mee naar een onbekende wereld, die ons nooit meer loslaat. Het duo bestaande uit Eténèsh Wassié en Sébastien Sourisseau heeft tijdens de opnames van hun album Belo Beloen uit 2010 reeds met andere muzikanten gespeeld (Nicolas Lafourest op gitaar, Alex Piques op drums, Sébastien Cirotteau op trompet en Gaspar Claus op cello) maar ook voor een reeks concerten in 2012 met Hamid Drake, een Amerikaanse drummer.

Het verlangen om anderen te ontmoeten blijft groot en in 2017 begonnen ze aan een nieuw trio-avontuur met cello en in 2018 met contrabas. Twee instrumenten die zij altijd al diep in hun muziek hebben willen integreren.

Contrabassist, improvisator, componist en geluidsknutselaar, Sébastien “Bakus” Bacquias speelt al 20 jaar rock, jazz en geïmproviseerde muziek.

Contrabas en akoestische bas passen perfect bij de diepe stem van Eténèsh Wassié. Het wrijven van de snaren creëert een klanktapijt waaruit nieuwe melodieën ontstaan, die doen denken aan Ethiopische modi, waarin we schakeringen van vele invloeden waarnemen (rock, jazz, geïmproviseerde muziek, wereldmuziek…), een universum waarin deze unieke stem zich in alle vrijheid kan uitdrukken. De strijkstok doet ook denken aan de messenqo, de traditionele Ethiopische éénsnarige viool die alle liederen van het Ethiopische erfgoed begeleidt, zoals Ambassel, Tezeta, Bati en waarin Eténèsh Wassié uitblinkt.

Afgelopen evenementen