Menu

Biografie

Francis Poulenc

Francis Poulenc was een Franse pianist die al heel vroeg tot de Groep van Zes behoorde. De Groep van Zes telde de belangrijkste Franse musici van de 20e eeuw tot haar rangen.

Francis Poulenc werd op 7 januari 1899 geboren in Parijs. Als zoon van industriëlen groeide hij op in een welgestelde familie, die hem al op jonge leeftijd toegang gaf tot een kwalitatief hoogstaande muzikale opleiding. Hij studeerde piano bij Ricardo Viñes en begon op 7-jarige leeftijd te componeren, aangemoedigd door zijn moeder, die ook een muziekliefhebster was. Hij was weinig gehecht aan conventies en onderscheidde zich in de adolescentie door een atypische stijl die verband hield met zijn autodidactische kwaliteit. Zijn eerste succes, Rapsodie nègre (1917), opende de deuren van uitgeverijen voor hem en daarmee die van de beroemde Groupe des six waarbij hij zich in 1920 samen met Darius Milhaud en Arthur Honegger aansloot  .

In de jaren twintig van de vorige eeuw was hij niet erg productief, maar in de jaren dertig kwam er een wending in zijn carrière met Concerto voor twee piano’s (1932), maar vooral met “Litanies à la Vierge noire de Rocamadour (1936). Zijn stukken werden ernstiger, maar ook dieper. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden sommige van zijn werken, zoals  Animaux modèles of Figure humaine (1943), achteraf als verzetsdaden beschouwd. Na een reis door de Verenigde Staten aan het eind van de jaren veertig van de vorige eeuw werd het einde van zijn leven getekend door volwassen werken zoals The Human Voice in 1958. Hij stierf op 30 januari 1963 in Parijs aan een verwoestende hartaanval.

Afgelopen evenementen