Menu

Biografie

Frederic Rzewski

Frederic Rzewski begint aan muziekstudies bij  Charles Mackey te Springfield, en vervolgens aan Harvard en Princeton onder leiding van Walter Piston (orkestratie) en Randall Thompson (contrapunt). In 1960 verblijft hij in Florence, waar zijn carrière als pianist start, gespecialiseerd in nieuwe muziek. Hij neemt deel aan de eerste  performances van K. Stockhausen. In Rome richt hij in 1966 Musica Elettronica Viva (MEV) op met Alvin Curran en Richard Teitelbaum, een avant-gardistisch collectief dat improvisatie en elektronica combineert en musici met een klassieke en avant-gardistische achtergrond samenbrengt.

Rzewski’s oeuvre wordt vanaf het begin gekenmerkt door een onvoorwaardelijk politiek engagement. Als verklaarde Marxist en antimilitarist, neemt de componist de verdediging op zich van al degenen die onrecht wordt aangedaan. Zijn engagement komt tot uiting door het opnemen van populaire vormen en thema’s in zijn muziek, die hij op zijn manier heruitvindt. In de jaren 70 richt hij zijn experimenten op vormen waar stijl en taal behandeld worden als structurele elementen.

Het overgrote deel van de werken uit de jaren ’80 gaan nieuwe wegen bewandelen wat de techniek van de dodecafonie betreft. Zijn meest recente œuvre maakt gebruik van een vrijere en spontanere schriftuur.

Agenda