Menu

Biografie

Gérard Pesson

Na zijn studies Literatuur en Muziekwetenschappen, eerst aan de Sorbonne en vervolgens aan het Nationaal Muziekconservatorium te Parijs, richtte Gérard Pesson in 1986 het hedendaagse muziektijdschrift Entretemps op. Hij was van 1990 tot 1992 resident van de Académie de France in Rome (Villa Médicis). Hij was winnaar van het International Studium of Composition in Toulouse (1986), van de Opera Autrement (1989), van de International Tribune of Unesco (1994) en werd in 1996 bekroond met de Prince Pierre of Monaco Foundation Prize.

Zijn werken werden in heel Europa door talrijke ensembles en orkesten uitgevoerd: het Ensemble Fa, het Ensemble 2e2m, het Ensemble intercontemporain, Itinéraire, het Ensemble Modern, …

Zijn opera Forever Valley, in opdracht van T&M, met een libretto van Marie Redonnet, ging in april 2000 in première in het Théâtre des Amandiers in Nanterre. Hij publiceerde in 2004 zijn dagboek Cran d’arrêt du beau temps bij Éditions Van Dieren. Zijn opera Pastorale, gebaseerd op L’Astrée van Honoré d’Urfé en een opdracht van de Opera van Stuttgart, ging in mei 2006 in première in een concertversie. De scenische première vond in juni 2009 in het Théâtre du Châtelet in Parijs plaats. Zijn concerto Future is a faded song ging in 2012 in première met Alexandre Tharaud en het Orkest van Zürich onder leiding van Pierre-André Valade.

Zijn werken worden sinds 2000 gepubliceerd door Éditions Henry Lemoine en sinds 2014 door het Maison ONA. Een eerste monografische plaat, uitgevoerd door het ensemble Fa, werd in 1996 uitgebracht door Accord/Una corda. Mes béatitudes, een verzameling werken die in 2001 door æon werd uitgebracht en door het Ensemble Recherche werd uitgevoerd, werd door de Académie Charles Cros bekroond. Een opname van de opera Forever Valley werd in 2003 uitgebracht door assai. Gérard Pesson ontving in maart 2007 de Muziekprijs van de Akademie der Künste in Berlijn.

Sinds 2006 is hij hoogleraar compositie aan het Nationaal Hoger Muziekconservatorium te Parijs.

In juni 2018 was hij te gast op het festival en de academie van Ircam, ManiFeste, voor de interpretatie van vijf van zijn stukken door Marion Tassou (sopraan) en l’Instant Donné.

Afgelopen evenementen