Menu

Biografie

Gildas Pungier

Na een opleiding klarinet, kamermuziek, harmonie, contrapunt, fuga en analyse, ontdekt Gildas Pungier de vocale kunst en herkent die als zijn favoriete terrein.

Tegenwoordig werkt hij voornamelijk als koordirigen met het professionele kamerkoor Mélisme(s), het koor van de Opera van Rennes en het kinderkoor van de Psallette de Tréguier. Tegelijkertijd wordt hij regelmatig uitgenodigd als koordirigent of assistent-dirigent in vele theaters in Frankrijk (de Opéra de Rennes, Opéra du Rhin, Opera de Nantes-Angers, Grand Théâtre de Reims, Théâtre du Châtelet, Théâtre des Champs-Elysées in Parijs) en in het buitenland. Op die manier werkt hij met vele dirigenten samen (o.a. met Jean-Christophe Spinosi, Serge Baudo, Claude Schnitzler, Giuseppe Grazioli, Olari Elts, Anthony Hermus, Grant Llewellyn). Zo was hij in het Théâtre des Champs-Elysées en op de Salzburger Festspiele in het voorjaar van 2014, koordirigent bij de uitvoering van Rossini’s Otello met Cecilia Bartoli en het Ensemble Matheus. Gildas Pungier wordt ook regelmatig uitgenodigd als orkestdirigent door het Orchestre Symphonique de Bretagne en was van 2008 tot 2017 artistiek directeur van het door hem opgerichte Voce Humana festival voor vocale kunst in Lannion.

Gepassioneerd door het schrijven, heeft hij twee kinderopera’s gecomponeerd en talrijke arrangementen gemaakt, waaronder talrijke transcripties van opera’s voor kleine bezetting (Rita van Donizetti, La belle Hélène en La Périchole van Offenbach, L’Italienne à Alger van Rossini, Le médecin malgré lui van Gounod). Hij maakt ook, vertrekkend van de versie van Druschetzky, een transcriptie voor blaasoctet van Haydns Schepping. Deze originele versie is te zien geweest op de festivals van Lanvellec en La Chaise Dieu en in de Opera van Rennes.

In 2019 realiseert Gildas Pungier een transcriptie voor blaasoctet van de Mis in C van Mozart, die wordt uitgevoerd in de Opéra de Rennes, het Théatre Graslin in Nantes en op de Festivals van Rocamadour en Besançon. Tenslotte maakt hij een versie voor koor, instrumentaal ensemble en verteller van het Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saens.

In 2020 is de koorleider muzikaal leider van de voorstelling “La Petite Messe Solennelle” van G. Rossini, geregisseerd door Jos Houben en Emily Wilson, geproduceerd door Co[opera]tive. Hij creëert een programma waarin hij composities van J. Brahms vermengt met traditionele zigeunermuziek, werkt samen met de componist Olivier Mellano aan zijn volgende creatie “EON” en zal in de herfst van 2020 het Duitse Requiem van J. Brahms dirigeren in de Opera van Rennes.

Afgelopen evenementen