Menu

Biografie

György Ligeti

György Ligeti, (Dicsöszenmárton (Transsylvanië) 1923), studeerde compositie tussen 1941 en 1943 bij Ferenc Farkas. Van 1945 tot 1949 studeerde hij compositie aan de Zeneakadémia in Boedapest. Tussen 1950 en 1956 doceerde hij er harmonie en contrapunt. De Hongaarse Opstand deed hem Hongarije ontvluchten. Hij belandde eerst in Wenen en vervolgens in Keulen. Hij werkte er aan de Studio für elektronische Musik des Westdeutschen Rundfunks en maakte daar kennis met Pierre Boulez en Luciano Berio.

Hij werd meermaals onderscheiden, waaronder als laureaat van de beurs van de Deutscher Akademischer Austausch Dienst van Berlijn. Tijdens zijn Hongaarse periode werd zijn muziek vooral gekleurd door Bartók en Kodály. Tijdens de jaren ’70 werd zijn polyfonische schriftuur melodischer en meer transparant.

In de jaren ’80 ontwikkelde hij een ingewikkelde polyritmische compositietechniek. « Mijn composities vallen niet in te delen », aldus Ligeti, (…) Zij vertrekken steeds vanuit een eenvoudig centraal idee en

leiden tot een extreme complexiteit.»

Afgelopen evenementen