Menu

Biografie

Henry Dutilleux

Henri Dutilleux is een Franse componist, geboren op 22 januari 1916 te Angers en overleden op 22 mei 2013 te Parijs. Op tienjarige leeftijd gaat hij naar het conservatorium van Douai waar zijn muzikale composities zich al snel gaan onderscheiden. Op zeventienjarige leeftijd, in 1933, vervolgt hij zijn studies aan het Conservatoire de Paris waar hij in 1938 afstudeert met een eerste prijs harmonie, contrapunt en fuga. Datzelfde jaar sleept hij de Prix de Rome in de wacht. Rond die tijd bestudeert hij de verhandeling over compositie van Vincent d’Indy, ontdekt Igor Stravinski, Béla Bartók en het serialisme, maar zal toch steeds in de marge van deze verschillende esthetische vormen blijven bewegen.

Tijdens de tweede wereldoorlog vervoegt hij het Front national des musiciens, een weerstandsorganisme. In 1942 wordt hij benoemd tot zangleider van de opéra de Paris en vervolgens, in 1945, tot directeur van de dienst muzikale illustratie van de service Radiodiffusion française. Hij blijft deze job bekleden tot in 1963. Het is een zeer leerrijke ervaring die hem in contact brengt met alle mogelijke kunststromingen. Hij geniet internationale faam, als componist en als leraar. Hij wordt professor compositie in 1961 aan de École Normale Supérieure, en vervolgens aan het conservatoire supérieur de Paris van 1970 tot 1984. Hij wordt in talrijke landen uitgenodigd als gastspreker.

Wanneer hij in 2013 sterft, laat hij hoofdzakelijk werk voor orkest achter. Zijn œuvre is niet zo uitgebreid. De stukken onderscheiden zich echter door de doordachte manier waarmee ze gecomponeerd zijn en zijn belangrijk omwille van hun densiteit.