Menu

Biografie

Iannis Xenakis

Yannis Xenakis werd geboren in Braila (Roemenië) in 1922. Na zijn studies aan de polytechnische school van Athene, ging hij muziek studeren met Arthur Honegger, Darius Milhaud, Varèse en Messiaen. Ondertussen werd hij ook onderwezen in de architectuur door Le Corbusier.

Eerst gebruikte hij elektro-akoestische technieken bij het componeren, daarna de instrumenten uit een traditioneel orkest, en later ook computers. De bedoeling was met zijn muziek een band te scheppen tussen de luisteraar en de kosmos.

Xenakis schreef ook een belangrijk theoretisch werk, “Formele muziek” (1963). Hij was tevens lesgever en gaf conferenties aan de universiteiten van Parijs, Londen, Bonn, Lissabon,…

De invloed van Yannis Xenakis op de verdere ontwikkeling van de hedendaagse Europese en Amerikaanse muziek is niet te onderschatten. Door Griekse namen te geven aan het grootste deel van zijn werken wilde hij verduidelijken dat de moderne kunst en de wetenschap filosofisch voortgevloeid zijn uit de klassieke Griekse concepten.

Agenda