Menu

Biografie

Igor Stravinsky

Igor Stravinsky wordt op 5 juni 1882 in Rusland geboren. Hij studeert rechten en legt zich tegelijk als autodidact toe op de muziek. Vervolgens wordt hij privéleerling van Rimsky-Korsakov, die hem helpt bij zijn eerste composities. De voorstelling van het ballet L’Oiseau de feu in 1909 in Parijs betekent het startschot voor een briljante internationale carrière. Wellicht is het meest onvergetelijke moment uit Stravinsky’s parcours de creatie in 1913 van de Sacre du Printemps door de Ballets Russes van Diaghilev.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verblijft de componist in Zwitserland, waarna hij zich in 1920 in Frankrijk vestigt. In 1939 emigreert hij naar de Verenigde Staten en blijft daar tot aan zijn dood in 1971.

Igor Stravinsky past zijn muzikale persoonlijkheid op meesterlijke wijze aan de meest diverse stijlen aan, zonder daarbij ooit zijn eigenheid te verliezen. Terwijl zijn eerste composities sterk Russisch gekleurd zijn, laat hij zich nadien door zowel de neoklassieke, de jazz-, de polytonale, en vanaf de jaren vijftig zelfs de seriële muziek beïnvloeden. Igor Stravinsky is een van de belangrijkste 20e-eeuwse componisten: vooral op het vlak van ritme, timbres en orkestratie heeft hij de muziektaal op beslissende wijze vernieuwd.

Agenda