Menu

Biografie

Jacob Cooper

Jacob Coopers composities kunnen op veel erkenning rekenen in Noord – Amerika en Europa, en worden uitgevoerd in Carnegie Hall, Soundbox (San Francisco), op de Operadagen Rotterdam, Radialsystem V (Berlijn) of het Choregie Festival (Slovenië). Vertolkers van Coopers muziek zijn onder andere de San Francisco Symphony, de Los Angeles Philharmonic, celliste Ashley Bathgate, pianisten Vicky Chow en Kathleen Supové en vocalist Theo Bleckmann. Coopers liederencyclus Silver Threads, geschreven voor sopraan Mellissa Hughes en elektronica, is uitgebracht bij Nonesuch Records in 2014 en werd goed onthaald door de critici.

Cooper wordt als “zeer getalenteerd” omschreven (The New York Times) en als “een eigenzinnig componist van elektronische muziek” (The New Yorker). Hij heeft prijzen in de wacht gesleept van de American Academy of Arts and Letters, ASCAP, Chamber Music America, en New Music USA. Hij is de winnaar van het Carlsbad Music Festival in 2011.

Coopers werken bevinden zich in de akoestische, elektro-akoestische, multimediale en visuele sfeer. Zijn video Alla stagion dei fior wordt als een hoogtepunt beschouwd en als een “gonzend, trillend requiem” (The New York Times), terwijl Commencer une autre mort, “behendig speelt met de verwachtingen van het publiek en zijn ervaring met opera” (Capital New York). Het werk stond op de shortlist voor de 2010 YouTube / Guggenheim Biennial of Creative Video.

Agenda