Menu

Biografie

Jean-François Laporte

Jean-François Laporte, oprichter, artistiek directeur en hoofd van de Productions Totem Contemporain, streeft een hybride aanpak na door klankkunst, muziekcompositie,  performance, installaties evenals digitale kunst met elkaar te combineren. Na een opleiding aan de Université de Montréal en vervolgens aan het IRCAM (2002-2003), bouwt hij zijn creatieve werkwijze uit door het actief luisteren en het observeren van de werkelijkheid van elk fenomeen. Zijn kunst is dus het resultaat van een streven naar betrokkenheid met het brute materiaal waarbij zijn creatieve handelingen constructies voorstellen, geput uit de behandelde materialen.

Jean-François Laporte steekt veel energie in de ontwikkeling en het fabriceren van nieuwe muziekinstrumenten (trilplaat, tu-yo, bol, FlyingCan,…) die hij gebruikt in zijn werk, en sinds 2002, ook in verschillende multidisciplinaire projecten (hedendaagse dans, video’s, opdrachten voor andere kunstenaars). Deze uitvindingen hebben de componist meerdere opdrachten opgeleverd van Radio-Canada, het Musée Pointe-à-Callière, de Escales Improbables of van Radio-France, het IRCAM …

Sinds 1999, wijdt de kunstenaar zich aan onderzoek, aan de ontwikkeling en het ontwerp van visuele klankinstallaties die uitgerust zijn met gerobotiseerde en geïnformatiseerde controleposten (Orbites, Psukhô, Seaquakes, …). Deze installaties tonen beeldhouwwerken die opblaasbare elementen, robotica, cinematografische en cybernetische elementen onder de  aandacht brengen  en dienen ook als expressiemiddelen.

Agenda