Menu

Biografie

John Zorn

John Zorn is autodidact en wordt al van jongs af ingewijd in de klassieke muziek, de wereldmuziek, de jazz en de countrymuziek. Zo ontwikkelt hij een grondige en eclectische muzikale kennis.

Hij gaat saxofoon studeren met Oliver Lake nadat hij de muziek van saxofonist Anthony Braxton ontdekt heeft. Hij maakt kennis met de free jazz, met avant-garde muziek en met experimentele muziek, meer bepaald die van Charles Ives, Karlheinz Stockhausen en John Cage.

Hij trekt in 1975 naar Manhattan, waar hij saxofoonconcerten geeft in „underground“ cultuurhuizen.  Zijn uiterst vernieuwend saxofoonspel brengt hem in contact met beroemde jazzmuzikanten zoals Henry Kaiser, Fred Frith, Sonny Clark, Tim Berne, Brill Frisell en Lee Konitz.

Hij richt de hardcore muziekgroepen (Naked City in 1988 en Painkilleren in 1991) op en de klezmer muziekgroep Masada in 2004. Hij componeert zowel filmmuziek als klassieke en experimentele muziek. John Zorn valt niet in één academische en muzikale classificatie onder te brengen, hij overstijgt elke grens en elk muzikaal genre.

Agenda