Menu

Biografie

Katalin Károlyi

Katalin Károlyi, van Hongaarse afkomst, sublimeert haar ervaring met de viool door te zingen met Noëlle Baker en in de ‘Opéra de Versailles’ studio. Al op jonge leeftijd zingt zij onder leiding van Yehudi Menuhin, William Christie, Philippe Herreweghe, George Benjamin, Reinbert de Leeuw en David Roberson.

Zij heeft opgetreden in de Opéra National de Paris, Teatro alla Scala, Teatro Colon, Carnegie Hall, Lincoln Center, Wigmore, Barbican en Royal Albert Halls, Cité de la Musique; alsmede op het Ravinia Festival in Chicago, Aix-en-Provence, Salzburg en Île-de-Fance.

In 2000 componeert György Ligeti voor haar stem en voor de Amadinda Percussion Group de cyclus Sippal, Dobbal, Nádihegyedüvel, die zij kort na de creatie opneemt voor Teldec en waarvoor zij ambassadrice is over de hele wereld.

Haar gevarieerde repertoire omvat werken als Ligeti’s Adventures and New Adventures, Strawinsky’s Les Noces, Berio’s Folk Songs, Calmo, Cyrcles en Sequenza III, de wereldpremières van John Woolrichs The Sea and Its Shore en Jan van de Putte’s Addiamento, alsmede haar vertolkingen van Judit uit Bartóks Blauwbaards Burcht, Isoliero in Rossini’s Graaf van Ory, de titelrol in Carmen van Bizet, Maria-Maddalena in Sciarrino’s Infinito Nero, Melanto en Fortuna in Monteverdi’s Il Ritorno d’Ulysses (live op DVD opgenomen met William Christie, met wie zij de CD’s opnam van La Descente d’Orphée aux Enfers, Les Plaisirs de Versailles en Médée van M-A. Charpentier, Hippolyte et Aricie van Rameau, Il Sant Alessio van Landi).

Gepassioneerd door creaties en kamermuziek, werkt Katalin Károlyi regelmatig samen met Gy. Kurtág, P. Eötvös, S. Reich en met ensembles als Amadinda, Ictus, Ensemble Intercontemporain, Asko-Schönberg Ensemble, BCMG en London Sinfonietta.

Afgelopen evenementen