Menu

Biografie

Keiko Devaux

Keiko Devaux (1982) is een componiste hedendaagse muziek uit Montreal.

Haar werken worden uitgevoerd in Canada, Frankrijk, Duitsland en Italië door verschillende ensembles, waaronder Nouvel Ensemble Moderne, Ensemble Musica Assoluta, Ensemble Arkea, Quartetto Prometeo en Ensemble Wapiti. Ze componeert regelmatig voor verschillende ensembles en werkt samen met choreografen en filmmakers.

Ze ontwikkelt in haar aanpak  een liefde voor elektroakoestische geluiden en methodologieën, waarbij ze akoestische geluiden manipuleert en vervormt met behulp van digitale hulpmiddelen. Vervolgens geeft ze deze transformaties weer als geschreven transcripties en vertaalt ze terug naar het akoestisch domein. Ze is geïnteresseerd in emotionele en affectieve ervaringen, in zelforganiserende fenomenen in de natuur en in levende wezens, en in het vervagen van de grenzen tussen muzikale genres. Ze legt melodische of harmonische elementen uit sterk contrasterende klankbronnen over elkaar en arrangeert ze. De vervorming van temporele, frequentie- en timbrale attributen maakt het mogelijk om de traditionele toontaal te versmelten met meer elektro-akoestisch geïnspireerde, rumoerige gebaren.

Tussen 2016 en 2018 was ze composer-in-residence bij Nouvel Ensemble Moderne (Montreal). Van 2020 tot 2022 is ze lid van de Résidence Carrefour met het NAC-orkest (Ottawa). Ze is Associate Composer bij het Canadese Muziekcentrum, voorzitter van de Raad van Bestuur van Codes d’accès en voormalig organisator van het Laboratoire de musique contemporaine de Montréal.

Oorspronkelijk afkomstig uit British Columbia, begint ze haar muzikale carrière met het bestuderen van uitvoeringen op piano(???) , alsook met het componeren, toeren en opnemen van verschillende albums met onafhankelijke rockbands. Ze heeft een Bachelor of Music (Writing) en een Master in instrumentale compositie van de Université de Montréal. Ze heeft eveneens bij Maestro Salvatore Sciarrino aan de Accademia Musicale Chigiana in Siena, Italië (2017, 2018 en 2019) gestudeerd. Momenteel is ze doctoraatstudente aan de Université de Montréal in compositie en klankcreatie, onder leiding van Ana Sokolovic en Pierre Michaud.

Afgelopen evenementen