Menu

Biografie

Mâkhi Xenakis

Mâkhi Xénakis verdeelt haar tijd tussen beeldhouwen, tekenen en schrijven. Haar werken maken deel uit van de vaste collecties van het Centre Pompidou, de Manufacture de Sèvres of van het Domaine de Chaumont sur Loire.

Ze studeert architectuur bij Paul Virilio, bouwt decors en ontwerpt kostuums voor het theater. Eind jaren ‘80 ontmoet ze Louise Bourgeois in New York. In 1998 publiceren ze samen een boek, Louise Bourgeois, l’aveugle guidant l’aveugle, waarin Xénakis de complexiteit en de mysteries van het creatieproces onthult.

In 2004 ontdekt ze in de archieven van de sociale bijstand wat vrouwen hebben moeten doorstaan in het gevangeniswezen sinds Lodewijk XIV en publiceert Les folles d’enfer de la Salpêtrière. Ze stelt gelijktijdig een ensemble van 260 beeldhouwwerken tentoon in de chapelle de la Salpêtrière.

Vanaf 2013 houdt ze zich bezig met de verspreiding en het digitaliseren van de archieven van haar vader, Iannis Xenakis en vervolledigt dit werk met een boek: Iannis Xenakis, un père bouleversant.

Steeds benieuwd naar de oorsprong van het œuvre, dompelt ze ons ditmaal onder in het creatieproces van haar vader gebaseerd op zijn persoonlijke, muzikale en architecturale archieven.

Afgelopen evenementen