Menu

Biografie

Marie-Josée Chartier

Haar choreografisch repertoire bestaat uit vijfendertig werken en is op het vlak van concept, compositie en dynamische structuur, sterk beïnvloed door hedendaagse visuele kunst, muziek en literatuur. Ze creëert werk dat de kwetsbaarheid van menselijke wezens probeert te ontwarren, te tonen of te deconstrueren.

Deze werken werden niet enkel opgevoerd in Canada tijdens dansseries en op festivals zoals het Canada Dance Festival, Dancing on the Edge of New Dance Horizons maar ook in Parijs, New York, Gent en Singapore. Chartier heeft talrijke choreografische opdrachten gekregen zowel van solokunstenaars als van gezelschappen zoals het Toronto Dance Theatre (Vestige), Dancemakers (fifty-one pieces of silver) of nog Kaeja d’Dance (étude pour deux mammifères).

Ze heeft heel wat beurzen en prijzen ontvangen, oa de K.M. Hunter Artist Award in 2001, de 2015 Jacqueline Lemieux Prize in 2015, negen Dora Mavor Moore Award nominaties in de categorieën choreografie, regie en performance. Ze heeft de Dora voor fifty-one pieces of silver gewonnen in 2005 en twee Dora awards gedeeld met het pluridisciplinaire collectief URGE voor And by the way Miss.

Sinds 2000 is Marie-Josée Chartier actief als choreografe en regisseur van muziek-, multi-mediale en operaproducties. Ze werkt regelmatig samen met het Queen of Puddings Music Theatre, het Gryphon Trio, of het Ensemble Contemporain de Montréal waar ze sinds 2005 regisseur in residentie is.

 

Agenda