Menu

Biografie

Marius Constant

Marius Constant, Fransman met Roemeense roots, studeerde muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Boekarest en behaalde er in 1944 de prijs voor piano, compositie en schriftuur. Met een beurs rondt hij zijn opleiding af aan het Conservatoire de musique de Paris.

Hij start een carrière bij de radio; componeert er binnen de Groupe de recherches musicales (GRM), het ballet Le joueur de flûte, waarvoor hij de prix Italia ontvangt in 1952. Als eerste muziekdirecteur van Radio France (1963-1967), neemt hij de leiding over de dienst muzikale en musicologische creaties van het ORTF in 1970.

Daarnaast experimenteert hij met verschillende stijlen en gaat zijn voorkeur uit naar muziek voor het podium. Hij neemt de muzikale leiding op zich van les Ballets Roland Petit en van de Opéra de Paris. In de functie van dirigent richt hij  het instrumentale ensemble Ars nova op. Hij onderwijst orkestratie en arrangement aan het Conservatoire de Paris tussen 1978 en 1988, en eveneens compositie, vooral in het buitenland. Een aantal van zijn werken zijn: Cyrano de Bergerac (1959), Chants de Maldoror (1962), Nana (1976), L’inauguration de la maison (1985), Chant de retour (1995).

Agenda