Menu

Biografie

Philip Glass

Philip Glass is een van de sleutelfiguren van de experimentele beweging van de jaren ‘60, gekoppeld aan de minimalisten en interesseert zich in het bijzonder voor de psychoakoestische effecten van muziek.

Hij studeert compositie aan de Juilliard School of Music te New York, waar hij de componist  Steve Reich tot zijn vrienden mag rekenen en in Aspen, bij Darius Milhaud. Hij vertrekt naar Europa, ontevreden over de seriële traditie. Hij ontdekt er de muziek van Ravi Shankar. De Indische muziek met haar repetitieve structuur gaat een enorme invloed uitoefenen op Philip Glass. Hij beslist de technieken van de oosterse muziek toe te passen op zijn eigen muziek. Bij zijn terugkeer naar New York in 1967 richt hij het Philip Glass Ensemble op, waarmee hij het grootste deel van zijn eigen œuvre ‘nieuwe muziek’  gaat maken zoals Music with Changing Parts (1973) en in het bijzonder Einstein on the Beach met Bob Wilson (1976).

Philip Glass verwerpt de term ‘minimalistisch’, ook al stond hij zelf aan de wieg van die beweging en verkiest zijn muziek ‘muziek met repetitieve structuren’  te noemen.

Agenda