Menu

Biografie

Pieter Matthynssens

Pieter Matthynssens is cellist en kunstwetenschapper en is samen met componist Stefan Prins artistiek leider van het Belgische Nadar Ensemble. Nadar focust op het werk van de jongste generatie nationale en internationale componisten die in hun werk gebruik maken van elektronische en audiovisuele toepassingen.

Nadar was o.a. te gast op podia als de Darmstadt Internationale Ferienkurse für Neue Musik (2010, 2012, 2014, 2018), de Donaueschinger Musiktage (2012, 2015), Tzlil Meudcan Tel Aviv, Ultima Oslo, Platforma Moskou, Holland Festival, Opera Göteborg, Tfnm Zürich, San Martin Buenos Aires… Opnames werden uitgegeven bij Neos, Wergo, Migro Records en Sub Rosa.

Nadar ontving in 2015 de cultuurprijs van de KU Leuven en is ensemble-in-residence bij het Concertgebouw Brugge van 2017 tot 2021. Daarnaast werkt Nadar nauw samen met deSingel, het Klarafestival en Transit.

Pieter Matthynssens speelde in cellokwartetverband mee in ‘Trauerzeit’ van en met Johan Leysen en ‘Children of Nowhere – Ghost Road II’ van Fabrice Murgia met actrice Viviane De Muynck. Beide met muziek van Dominique Pauwels.

Hij dirigeert samen met zijn vader Kris het orkest van de academie van Sint-Niklaas en verzorgde hiermee creaties van Jorge Sánchez-Chiong, Vladimir Gorlinsky en voerde werk uit van Iannis Xenakis, Lars Petter Hagen, Michael Maierhof, Alexander Mossolov, Arvo Pärt en Dmitri Kourliandski.

Afgelopen evenementen