Menu

Biografie

RIchard Wagner

Richard Wagner zorgde in zijn tijd al voor polemiek en was een controversiële figuur. Hij heeft heel veel bijgedragen tot de muziekgeschiedenis en oefent een enorme invloed uit op zijn opvolgers, waaronder Arnold Schoenberg. Wagner is voornamelijk autodidact wat compositie betreft; zijn eerste opera’s (Les Fées, Rienzi) putten hun inspiratie bij Meyerbeer en Weber. Beethoven, en in het bijzonder zijn symfonieën, vormen een ware openbaring voor hem.

Richard Wagner verandert het begrip opera volledig met Tannhaüser, Lohengrin, Tristan en Isolde, de monumentale Ring en tenslotte Parsifal, zodanig dat hij deze verheft tot totale kunst. De tekst bevat het volledige muzikale stramien dat gaat komen, de muziek wordt zelf actie, het orkest is een op zichzelf staand personage. Hij heeft daarbij ook nog een honderdtal stukken voor orkest, stem en piano gecomponeerd.

Zijn bijdrage aan de harmonie en het contrapunt is aanzienlijk. Het gebruik van nieuwe klanken en de combinatie van ongekende timbres maken van hem een uitzonderlijk componist.

Zijn gigantisch œuvre wordt bekroond met de opening van een theater in 1876, dat speciaal ontworpen is om er zijn opera’s te tonen. De Bayreuther Festspiele ontvangt elk jaar nog steeds miljoenen liefhebbers.

Agenda