Menu

Biografie

Ruben De Gheselle

Ruben De Gheselle (1991) is filmcomponist en heeft zich voornamelijk toegelegd op het schrijven van muziek voor animatiefilms en documentaires, waarbij hij kleur en karakterontwikkeling steeds hoog in het vaandel draagt. Hij werkte als componist voor openbare instellingen (o.a. Centre Pompidou, De Nationale Erfgoedorganisatie van België, (…)) en privé-organisaties (o.a. Playmobil, BWM, Night of the Proms, The Guardian (…)) Daarnaast schreef hij regelmatig concertwerken. Zijn muziek was reeds te horen in de nationale zalen van België zoals deSingel , Flagey, Concertgebouw Brugge en het Bijloke Muziekcentrum.

Tijdens zijn studies klassieke compositie aan het KASK en het Conservatorium van Gent, werkt hij mee aan de eerste animatiefilm van Robbe Vervaeke, NORMAN. Een jaar later ontvangt de film de ‘Cristal du meileur début’  (Prijs Beste Debuut) op het bekende internationale filmfestival van Annecy. Meerdere films, concertwerken, kunstprojecten en theaterstukken volgden. Sinds 2019 wordt hij steeds vaker gevraagd voor speelfilmprojecten van internationale regisseurs. Een blik op de wereldkaart leert dat hij actief is voor films uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Litouwen, Frankrijk, Costa Rica, Zweden, Singapore. Hij werkt onder meer samen met Ilinca Calegueranu, Victor Ridley, Pieter Coudyzer, Maarten Moerkerke, Bee Tiam Tan, Wan Pooi Ling en Nathalie Alvarez Mesen. Verder werkt hij voor verschillende televisienetwerken waaronder VRT, ARTE en RTBF.

Ruben De Gheselle’s muziek en soundtracks ontvingen muziekprijzen variërend van ‘Best Original Music’ (Annecy, 2016), ‘Best Music in a European Short’ (Anger, 2015) tot de lokale ‘Emile Mathieu Prijs’ bij zijn afstuderen (Gent, 2014). In 2017 werd hij geselecteerd als Berlinale-talent. In 2019 werd een CD met zijn compositie WILDLANDS gelabeld als ‘Keuze van Klara’ (nationale radiozender van België voor klassieke muziek). In 2020 werd de soundtrack van GAIA genomineerd voor ‘Beste muziek in een kortfilm’ op het Aubagne Music & Cinema festival (Aubagne, 2020) en werd, opnieuw in Annecy, THE PASSERBY genomineerd, waardoor het de derde keer was dat een animatiefilm waar hij voor werkte, geselecteerd werd door dit befaamde filmfestival.

Afgelopen evenementen