Menu

Biografie

Sergueï Prokofiev

Sergei Prokofiev creëert een vrij œuvre dat niet onderhevig is aan de regels van de  schriftuur. Hij geeft voorrang aan het ritme en aan de combinatie van een modern lyrisme en een eerder ingetogen inspiratie.

Hij studeert orkestratie bij Rimski-Korsakov en doet zijn non-conformisme al zeer snel gelden . Hij behaalt de Anton Rubinstein prijs als beste pianostudent.

Na het schrijven van zijn eerste symfonie, componeert hij in Chicago de opera The Love for Three Oranges, die meteen een groot succes kent. In 1933 keert hij terug naar Rusland. Er begint opnieuw een vruchtbare periode met Romeo en Julia, Assepoester, Ivan De Verschrikkelijke, die haar einde kent door de oorlog.

Behalve de religieuze muziek, heeft Prokofiev alle genres beoefend. Hij heeft het beste van zichzelf gegeven in de muziek voor piano en de choreografische en cinematografische œuvres. Hij was nochtans een realist, vol wilskracht, die zich naar de toekomst en het concrete richtte, tevens een spirituele uitdager, maar daarom niet minder lyrisch, die zijn melodieuze vondsten steeds wist aan te passen aan de uiteenlopende stijlen die hij beoefende.