Menu

Biografie

Silvestre Revueltas

Revueltas heeft talent voor muziek, leert viool spelen en volgt de compositieles van Rafael Tello aan het nationaal conservatorium van Mexico in 1913. Tussen 1917 en 1920, zet hij zijn viool- en compositiestudies verder aan het Chicago Musical College. Hij ontmoet er componist Carlos Chávez in 1925 die hem in 1928 aanneemt als professor viool aan het nationaal muziekconservatorium en bij het symfonisch orkest van Mexico, als onderdirecteur.

Vanaf 1929, wijdt hij zich almaar meer aan het componeren, maar blijft verbonden als solist en als occasioneel dirigent aan het symfonisch orkest van Mexico. Zijn œuvre wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk gevoel voor ritme, geïnspireerd op de Mexicaanse folklore, op de ceremoniën, zo eigen aan dit land, van de Dia de los Muertos (de Dag der Doden).

Zijn meest ambitieuze composities (Ventanas voor groot orkest, Sensemayá voor groot orkest, La Noche de los Mayas, dat de basis vormt voor de muziek van een film) worden gekenmerkt door een uitbarsting van effecten met percussie die, in de laatste beweging van La Noche, naar een waanzinnig hoogtepunt gebracht worden, zowel wat de variatie als het aantal betreft van de   vereiste instrumenten. Hij heeft echter ook meer sobere werken geschreven qua vorm, die eigenlijk even ambitieus zijn, waaronder het mysterieuze en zeer aantrekkelijke octet Ocho por Radio.

Agenda