Menu

Biografie

Toshio Hosokawa

Japanse componist, geboren op 1 januari 1955 in Hiroshima.

Toshio Hosokawa studeerde piano, harmonie en contrapunt in Japan en werd vervolgens leerling van Isang Yun aan de Hochschule der Künste in Berlijn (1976). Hij voltooide zijn opleiding aan de Hochschule für Musik in Freiburg im Breisgau (1983-1986) bij Klaus Huber en Brian Ferneyhough. In 1989 richtte hij een festival voor hedendaagse muziek op in Akiyoshidai (Japan), vervolgens werd hij componist-in-residentie bij het Tokyo Symphony Orchestra en directeur van het Takefu International Music Festival. Hij werd uitgenodigd voor alle grote festivals voor hedendaagse muziek in Europa.

Zijn muziek, een synthese van westerse en oosterse invloeden en sterk geïnspireerd op het Noh theater, wordt gekenmerkt door een spaarzaamheid van middelen, relatief langzame tempi en met een belangrijke plaats voor stilte, resonantie en de relatie tussen geluid en lichamelijkheid.

Tussen innerlijke reis en symbolische interpretatie van de natuur, omvat zijn werk stukken voor orkest (Meditatie voor de Tsunami slachtoffers 3. 11, 2012) en concerto’s, kamermuziek (Landscape I voor strijkkwartet, 1992; Silent Flowers voor strijkkwartet, 1998), een repertoire voor traditionele Japanse instrumenten (New seeds of Contemplation, een mandala voor shômyô en gagaku orkest, 1995; Voyage X voor shakuhachi en ensemble, 2009), alsook filmmuziek en opera’s (Vision of Lear, 1998; Hanjo, 2004; Matsukaze, 2010; The Raven, 2011).

 

Afgelopen evenementen