Menu

Biografie

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart wordt geboren in Salzburg, op 27 januari 1756. Hij en zijn zus Maria-Anna zijn muzikale wonderkinderen en nog jong wanneer hun vader Leopold met hen door Europa reist (Parijs, Londen …) om hun muzikaal talent te openbaren: Wolfgang speelt viool en zijn zus piano.

Door het vele reizen maakt Mozart kennis met talrijke musici (o.a. met de zoon van Johann Sebastian Bach) en leert hij heel veel bij. Zodoende schrijft hij zijn eerste opera reeds op elfjarige leeftijd! Al snel verwerft hij bekendheid, wordt betaald om muziek te schrijven en werkt voor de aartsbisschop von Colloredo. Dit bevalt Mozart niet zozeer, zijn vrijheid wordt teveel beknot, en hij verlaat de aartsbisschop in 1781.

Kort erna trouwt hij met Constance Weber en werkt als privémuziekleraar bij rijke families. Hij verdient veel geld, maar kan het niet beheren. Mozart kent moeilijke jaren; de dood van zijn vader, ziekte en schulden zijn zwaar om dragen. In 1791 slaagt hij er toch nog in twee meesterwerken te componeren:  De Toverfluit en Het Requiem. Mozart sterft in Wenen, in Oostenrijk, op 5 december 1791, nauwelijks 35 jaar oud, en laat ons meer dan 600 werken na.

Agenda