Menu

14 November 2018 om 09:00

 Colloque

Zie rooster

ARCHITECTUUR EN MUZIEK – COLLOQUIUM

Ars Musica Academia

Locatie : ARBA-ESA, Bruxelles

Pavillon Phillips. Expo 1958

Iannis Xenakis © The Friends of Xenakis

ARCHITECTUUR EN MUZIEK - COLLOQUIUM

Gesproken talen: EN / FR

Muziek en architectuur zijn al eeuwenlang verbonden en ontwikkelden geleidelijk een gemeenschappelijke taal. Voor de ene is architectuur versteende muziek, voor de ander is muziek het resultaat van klankarchitectuur. Hoe het ook zij, de twee kunstvormen hebben elkaar wederzijds verrijkt, en hebben vernuftige bruggen en vormen van samenwerking gecreëerd. Een van de hoogtepunten van deze constante uitwisseling is – nu precies 60 jaar geleden – de realisatie van het Philipspaviljoen van Le Corbusier en Xenakis, met het Poème électronique of Elektronisch gedicht, het laatst afgewerkte oeuvre van Edgar Varèse.

Deze studie- en uitwisselingsdag laat toe ons te verdiepen in deze levendige creatieve dialoog tussen twee kunsten, door componisten, architecten, musicologen, historici en studenten aan het woord te laten. Samen schetsen ze het verleden en de toekomst van deze veelbetekenende schakel tussen kunst en utopie.

Programma

Rebonds - Iannis Xenakis (1922 - 2001)

, Nicolas Frize (componist)

, Jan de Heer (architect)

, Kees Tazelaar (componistmusicoloog)

, Sven Sterken (architectdocent)

, Cyrille Thoulen (socioloogcomponistdocent)

, Mâkhi Xenakis (artiest)

, Véronique Boone (docent)

Prijs

Gratis zonder reservatie

coproductie

Ars Musica & ARBA-ESA (Académie Royale des Beaux Arts de Bruxelles), ERG (Ecole Supérieure des arts), Conservatoire Royal de Bruxelles, CIVA, Faculté d'Architecture La Cambre Horta (ULB), VUB. Met de steun van de Franse ambassade in België

About

Lees meer

Ontdek het programma

Lees meer