Menu

Kalender

Sluiten

June

2017

LUN
MAR
MER
JEU
VEN
SAM
DIM
1Thu
2Fri
3Sat
4Sun
5Mon
6Tue
7Wed
8Thu
9Fri
10Sat
11Sun
12Mon
13Tue
14Wed
15Thu
16Fri
17Sat
18Sun
19Mon
20Tue
21Wed
22Thu
23Fri
24Sat
25Sun
26Mon
27Tue
28Wed
29Thu
30Fri
Kalender

Binnenkort

Dagen
:
Uur
:
Minuten

20 november 2021 om 14:00

 Conferentie

Zie speeldata

De wilde stem

Locatie : ISELP, Brussel

Mélissa Barkat-Defradas © MBD_ISEM2020

De wilde stem: het verband tussen seksuele selectie en de evolutietheorie enerzijds, en de herkomst van taal en de menselijke spraak anderzijds

Melissa Barkat-Defradas spreekt over “La voix sauvage/De wilde stem”, geïnspireerd op het werk van Alexandre Suire, dat zich tussen kunst en wetenschap bevindt.

De menselijke stem is een krachtig instrument dat een oneindig aantal emotionele en affectieve nuances kan uitdrukken, zoals pijn en hartstocht, dronkenschap en woede, paniek en vervoering… De menselijke soort heeft het verbazingwekkende vermogen om haar stem gemakkelijk te moduleren naar gelang de stemming van haar gesprekspartner, om zo haar verbale bedoelingen te benadrukken en een hele reeks auditieve indrukken op te wekken.

Wat als dit vermogen tijdens de menselijke evolutie is ontstaan om de medemens te bekoren? Toen Charles Darwin dit verwoordde in zijn boek The Descent of Man and Selection in Relation to Sex in 1871, klonk zijn hypothese aantrekkelijk: “Het is niet onwaarschijnlijk te stellen dat de voorouders van de mens, mannelijk of vrouwelijk, of beide, voordat zij het vermogen verwierven om hun tedere gevoelens in gearticuleerde taal uit te drukken, elkaar probeerden te bekoren door middel van muzieknoten en ritme“.

Melissa Barkat-Defradas is taalkundige van opleiding en CNRS (het Centre national de la recherche scientifique) – onderzoekster aan het Institut des Sciences in Montpellier. Haar onderzoekswerk betreft de studie van de evolutie van de menselijke stem en behandelt de studie van de menselijke stem i.v.m. seksuele selectie. Zij bestudeert met name de voorkeuren van het ene geslacht voor de vocale kenmerken van het andere geslacht, de verbanden tussen hormonen en stem, en de verbanden tussen vocale kwaliteit en de uitdrukking van bepaalde persoonlijkheidskenmerken.

Melissa Barkat-Defradas is verantwoordelijke voor de organisatie van het wekelijkse blad Journal Club van het team Biologie Evolutive Humaine, van het team «Langues, Cultures & Discours » (Laboratoire Praxiling UMR5267, 2008-15),  van het onderricht in Sciences du Langage Université de Montpellier, Faculté de Médecine, Département d’Orthophonie (sinds 2005) en is lid van de  Association Francophone de la Communication Parlée (AFCP).

Prijs

Gratis mits reservering

coproductie

ISELP

About Ars Musica

Meer info

Ontdek
HET PROGRAMMA

Meer info