Menu

Kalender

Sluiten

June

2017

LUN
MAR
MER
JEU
VEN
SAM
DIM
1Thu
2Fri
3Sat
4Sun
5Mon
6Tue
7Wed
8Thu
9Fri
10Sat
11Sun
12Mon
13Tue
14Wed
15Thu
16Fri
17Sat
18Sun
19Mon
20Tue
21Wed
22Thu
23Fri
24Sat
25Sun
26Mon
27Tue
28Wed
29Thu
30Fri
Kalender

Binnenkort

Dagen
:
Uur
:
Minuten

11 december 2021 om 20:00

 Concert

Zie speeldata

Europera 5 – John Cage

Locatie : Le Delta – Salle Mediator, Namen

Stéphane Ginsburgh © Fabienne Cresens

Katalin Károlyi © Flor Garduño

Morgane Heyse © Bernard Martinez

Europera 5 - John Cage

John Cages laatste opera in de Europera series: twee zangers, een piano, een casetterecorder en lichtspel.

 

John Cage, de pionier van de geprepareerde piano, van het tot mede-componist verheven toeval, van de “silencio in musica”, van het getimede werk. Hij schreef in 1991 zijn “draagbare” opera Europera 5, een collage voor twee zangers en piano.

Voor dit werk moesten de zangers vijf aria’s naar keuze uitvoeren, afkomstig uit opera’s. De pianist moest zes transcripties van opera’s uitvoeren. Er was een Victoria-fonograaf die een 78-toerenplaat afspeelde met zes historische opera-opnames. En er was een vertolker die een vooraf opgenomen magneetband moest afspelen die aan een radio en aan een “stomme” televisie was bevestigd.

Men kan zich de mogelijkheden voorstellen van confrontaties en relaties tot de tijd die deze bijzondere combinatie biedt. We zijn dertig jaar later en Ars Musica gaat de uitdaging aan met drie kunstenaars: de Hongaarse mezzosopraan Katalin Károlyi, bekend om haar uitvoeringen van oude en hedendaagse muziek (bij René Jacobs, Philippe Herreweghe, William Christie, enz.), de Frans-Duitse sopraan Károlyi (die is uitgenodigd om op te treden met het Ensemble de la Musique de Paris), de Belgische sopraan Morgane Heyse, wier talent op vele podia tot uiting komt in kamermuziek en opera uit alle periodes, en tenslotte de pianist Stéphane Ginsburgh, die door vele componisten gevraagd wordt om hun muziek te vertolken (Philippe Boesmans, Frédéric Rzewski, Benoit Mernier, Jean-Luc Fafchamp, Newton Armstrong, enz. ). Een opmerkelijk trio voor de uitvoering van een enkelvoudige opera met meerdere stemmen en soms boven elkaar liggende, soms door elkaar lopende chronologieën.

Programma

Europera 5 - John Cage (1912 - 1992), Belgische creatie

, Katalin Károlyi (mezzosopraan)

, Morgane Heyse (sopraan)

, Stéphane Ginsburgh (piano)

Prijs

10 | 15 EUR + pass

coproductie

Le Delta | Met de steun van het Liszt Institute

About Ars Musica

Meer info

Ontdek
HET PROGRAMMA

Meer info