Menu

Kalender

Sluiten

June

2017

LUN
MAR
MER
JEU
VEN
SAM
DIM
1Thu
2Fri
3Sat
4Sun
5Mon
6Tue
7Wed
8Thu
9Fri
10Sat
11Sun
12Mon
13Tue
14Wed
15Thu
16Fri
17Sat
18Sun
19Mon
20Tue
21Wed
22Thu
23Fri
24Sat
25Sun
26Mon
27Tue
28Wed
29Thu
30Fri
Kalender

Binnenkort

Dagen
:
Uur
:
Minuten

22 november 2020 om 17:00

Opgenomen op 22 november 2020

 Concert

Zie speeldata

[ONLINE vanaf 23/11] -Pianisfeer 2

Locatie : Botanique, Brussel

Stéphane Ginsburgh © Marie-Clémence David

François Mardirossian © Jérôme Moreau

Pianisfeer 2

Deel 1 : François Mardirossian, solo

Moondog is een non-conformistische eigentijdse muzikant die zich, wars van alle stromingen en modes, op de kruising tussen geschreven en populaire muziek bevindt: jazz, barok en precolumbiaanse muziek. Hij kan beschouwd worden als een voorloper van de Amerikaanse minimalisten (Glass en Reich zeggen zelf hem veel verschuldigd te zijn). François Mardirossian is al vele jaren gepassioneerd bezig met het herontdekken van zijn pianistisch werk en weidde er zijn eerste, meermaals gelauwerde plaat aan.

Tijdens zijn concert combineert François Mardirossian werken van Moondog met pianostukken van de Franse componist Frédéric Lagnau, een innemende figuur van het typisch Franse minimalisme waar invloeden van Reich, Alkan en Satie vrolijk door elkaar worden gemengd. Het maakt Lagnau’s muziek zowel ontroerend, virtuoos als spiritueel. Frédéric Lagnau, die in Luik nog een leerling van Frédéric Rzewski was, ontviel ons veel te vroeg en laat bij iedereen die hem kende, de herinnering achter van een rijke en genereuze persoonlijkheid. Een concert als een dubbel eerbetoon dus.

Deel 2 : Ginsberg by Ginsburgh

Allen Ginsberg (1926-1997), samen met William Burroughs en Jack Kerouac een emblematische figuur van de literaire “Beat Generation”, viel onder meer de consumptiemaatschappij, het militarisme en de seksuele onderdrukking van zijn tijd aan. Hij maakte niet alleen de weg vrij voor de vele uitdrukkingen van de tegencultuur van de jaren zestig, maar ook voor de groeiende belangstelling voor Aziatische denkwijzen, zoals het boeddhisme, dat hij zelf beoefende.

Frederic Rzewski is een uitmuntend componist en virtuoos pianist. Hij is een leerling van vooraanstaande componisten als Milton Babbitt en Luigi Dallapiccola. Medeoprichter van Musica Elettronica Viva met Alvin Curran en Steve Lacy, heeft hij de hedendaagse muziek een heel bijzondere dynamiek gegeven. Met name zijn gebruik van improvisatie zowel op akoestisch als op electronisch vlak heeft daar in het bijzonder toe bijgedragen,.

Wat Jerome Kitzke betreft, zijn composities werden steeds door het meest uiteenlopende materiaal geïnspireerd: jazz, Indiase liederen of de poëzie van de “Beat Generation”.

Het zijn deze twee componisten die Stéphane Ginsburgh in de Botanique voorstelt. Hij is een pianist die even goed thuis is in het klassieke repertoire als in de meest waanzinnige interpretaties van hedendaagse muziek.

Hij leent eveneens zijn stem aan een nieuwe creatie van Frederic Rzewski, die Allen Ginsberg, een van de meest opwindende en unieke dichters van de 20e eeuw, en performer Jerome Kitzke in een spannende eenmansshow samenbrengen, waarbij muziek en literatuur meesterlijk samensmelten.

Programma

Deel 1 - François Mardirossian -

Elf Dance - Moondog

Jazz Book I et II - Moondog

Fiesta - Moondog

Barn Dance - Moondog

Pastoral - Moondog

Bird’s Lament - Moondog

À mesure et au fur - Frédéric Lagnau

Carrément rondement - Frédéric Lagnau

La gamme qui teinte - Frédéric Lagnau

Morning Song of the jungle sun - Frédéric Lagnau

Wind Mosaïcs - Frédéric Lagnau

Deel 2 - Stéphane Ginsburgh -

America: a Poem - Frédéric Rzewski (1938), Wereldcreatie in opdracht van ARS MUSICA

America - Allen Ginsberg

De Profundis - Frédéric Rzewski (1938)

, François Mardirossian, Stéphane Ginsburgh (piano)

Prijs

Streaming vanaf 23/11

coproductie

Botanique

About Ars Musica

Meer info

Ontdek
HET PROGRAMMA

Meer info