Menu

Kalender

Sluiten

June

2017

LUN
MAR
MER
JEU
VEN
SAM
DIM
1Thu
2Fri
3Sat
4Sun
5Mon
6Tue
7Wed
8Thu
9Fri
10Sat
11Sun
12Mon
13Tue
14Wed
15Thu
16Fri
17Sat
18Sun
19Mon
20Tue
21Wed
22Thu
23Fri
24Sat
25Sun
26Mon
27Tue
28Wed
29Thu
30Fri
Kalender

Binnenkort

Dagen
:
Uur
:
Minuten

12 november 2021 om 20:00

 Concert

Zie speeldata

Résonances

Locatie : Arsonic, Bergen

Résonances

Ensemble Spectra © Greet Swinnen

Résonances

Het Spectra ensemble verenigt vier componisten die inspiratie putten uit het thema van weerklank: Ruben De Gheselle duikt in de ontregelde noise van het internet, Philippe Hurel kijkt naar het geritsel van bladeren door een onzichtbare wind, Clara Iannotta speelt in op het luiden van klokken en Filip Rathé verkent de sombere dalen van Federico García Lorcas poëzie.

 

Spectra werkt samen met tal van componisten, theatermakers, kunstenaars en schrijvers rond ondogmatische programma’s en voorstellingen. Het ensemble gaf wereldwijd reeds talloze optredens met een repertoire van bijna 200 referentiewerken uit het recente verleden van de hedendaagse muziek.

Op het concertprogramma van Ars Musica staan vier componisten:

Van Ruben De Gheselle, Belgisch componist van voornamelijk filmmuziek, horen we in(-)sanity. De muziek van Ruben De Gheselle wordt in het bijzonder gekenmerkt door de grote consonantie van zijn harmonieën. Voor in(-)sanity verzamelde de componist op het internet verontrustende geluiden en maakte hij ze met elektronische middelen onherkenbaar. Geluiden van uiterst schokkende gebeurtenissen worden zo gesust, als het ware ondergedompeld in schijnbaar zachte harmonieën en verweven met vervreemdende melodieën. Het resultaat is een vreemde sereniteit, als een verre en vaag verontrustende echo.

Ook niet te missen is het werk van de Fransman Philippe Hurel, getiteld So nah, so fern. De tegelijk slordige en virtuoze schrijfwijze komt uiterst uitdagend over. In So nah, so fern (zo dichtbij, zo veraf) is de herinnering aan componist Luc Brewaeys – aan wie dit werk van Hurel is opgedragen – onbewust alomtegenwoordig, als het geritsel van bladeren in een onzichtbare wind.

Het Spectra ensemble brengt tenslotte het stuk D’après van de Italiaanse Clara Iannotta. Het werk van de componiste concentreert zich op combinaties van timbre en gepersonaliseerde klankaanpassingen. In dit werk behandelt de componiste de luidruchtige resonantie van klokkengelui terwijl het geleidelijk opgaat in de omgeving.

Wat tenslotte componist Filip Rathé met klank bewerkstelligt, is van een heel andere, maar niet minder spannende orde. De triptiek El Agua y la muerte duikt in de sombere diepten van de gedichten van Federico Garcià Lorca, gevuld met trillingen van de Arabisch-Andalusische cultuur.

Programma

in(-)sanity ( 2021 ) - Ruben De Gheselle (1991), Wereldcreatie

So nah, so fern ( 2016 ) - Philippe Hurel (1955)

D’après ( 2012 ) - Clara Iannotta (1983)

El agua y la muerte ( 2021 ) - Filip Rathé (1966), Wereldcreatie

, Filip Rathé (dirigent)

, Ensemble Spectra : , Bjorn Denys, Bram Bossier, Cédric De Bruycker, Lukas Huysman, Peter Devos, Pieter Jansen, Tille Van Gastel (slagwerkaltvioolklarinetpianocellovioolfluit)

Prijs

9 | 12 | 15 EUR

coproductie

MARS - Mons arts de la scène

About Ars Musica

Meer info

Ontdek
HET PROGRAMMA

Meer info