Menu

Kalender

Sluiten

June

2017

LUN
MAR
MER
JEU
VEN
SAM
DIM
1Thu
2Fri
3Sat
4Sun
5Mon
6Tue
7Wed
8Thu
9Fri
10Sat
11Sun
12Mon
13Tue
14Wed
15Thu
16Fri
17Sat
18Sun
19Mon
20Tue
21Wed
22Thu
23Fri
24Sat
25Sun
26Mon
27Tue
28Wed
29Thu
30Fri
Kalender

Binnenkort

Dagen
:
Uur
:
Minuten

27 november 2020 om 19:00

Opgenomen op 27 november 2020

 Concert

Zie speeldata

[ONLINE vanaf 28/11] – Slotavond: Marc Ducret & Quatuor MP4

Locatie : Théâtre de la Balsamine, Brussel

Marc Ducret © Michael Hoefner

Quatuor MP4 © Laurent Orseau

Slotavond: Marc Ducret & Quatuor MP4

Deel 1: Marc Ducret

Marc Ducret heeft er een carrière van meer dan 40 jaar als gitarist en componist op zitten, waarvan 30 jaar in wat men de ‘avant-garde scene’ zou kunnen noemen alhoewel hijzelf elk label verwerpt, ook dat van ‘jazz’.

 

Marc Ducret wijkt niet af van de weg die hij heeft gekozen, hoe complex die ook is. Daarvan getuigen zijn vijf composities, die samen Le sens de la Marche vormen, voor elf muzikanten. Het is muziek die, zoals journalist Laurent Poiget het uitdrukte, “de massa tegen de haren instrijkt”. Zijn doel is de veelheid aan projecten uit te voeren, die aan zijn niet aflatende verbeelding ontspruiten en die kunnen steunen op een gedrevenheid, inspiratie en talent van het hoogste niveau.

Saxofonist Tim Berne vergiste zich niet toen hij Marc Durcret begin jaren ‘90 de mogelijkheid bood om zowel in duo als in verschillende andere formats met hem te spelen. Hetzelfde geldt voor de twee kompanen Bruno Chevillon en Eric Echampard, en hun zogenaamd “cult”trio waarvan de muziek tot vandaag te horen is en blijft inspireren.

Kortom, Marc Ducret is een hedendaags muzikant die, in de breedste zin van het woord, in staat is om met tien musici (Seven songs from the sixties) popliedjes te bewerken én een opera te schrijven (Lady M, uitgevoerd in de Opera van Lille in 2018) of solo te improviseren (zoals hij bij dit concert doet).

Deel 2: M#1 – Pierre Slinckx (Quatuor MP4)

Pierre Slinckx gaat op briljante wijze op zoek naar de integratie van elektronica in de kamermuziek. De Belgische componist speelt op zijn laptop alsof het een instrument is en vormt een echt kwintet met het MP4 Kwartet. De partituur is volledig gericht op dit fusieproject: de snaren vermengen zich met zelfgemaakte synthesizers en met “samples” uit oude opnames van klassieke muziek of popmuziek, om de grenzen tussen synthetisch en natuurlijk uit te wissen.
De opname van dit werk werd uitgebracht op het label Cyprès en kreeg de Octave de la musique contemporaine 2020.

Programma

Deel 1 -

werken en improvisaties - Marc Ducret

Deel 2 -

M#1 - Pierre Slinckx

, Marc Ducret (gitaar)

, Quatuor MP4 : , Claire Bourdet, Margaret Hermant, Merryl Havard, Pierre Heneaux

, Pierre Slinckx (elektronica)

Prijs

Streaming vanaf 28/11

coproductie

Théâtre de la Balsamine & Ars Musica - Met de steun van Istituto Italiano di cultura

About Ars Musica

Meer info

Ontdek
HET PROGRAMMA

Meer info