Menu

Kalender

Sluiten

June

2017

LUN
MAR
MER
JEU
VEN
SAM
DIM
1Thu
2Fri
3Sat
4Sun
5Mon
6Tue
7Wed
8Thu
9Fri
10Sat
11Sun
12Mon
13Tue
14Wed
15Thu
16Fri
17Sat
18Sun
19Mon
20Tue
21Wed
22Thu
23Fri
24Sat
25Sun
26Mon
27Tue
28Wed
29Thu
30Fri
Kalender

Binnenkort

Dagen
:
Uur
:
Minuten

16 november 2021 om 20:00

 Concert

Zie speeldata

Stemmen uit het Noorden

Locatie : Rotonde, Botanique, Brussel

Maja S.K. Ratkje © Ellen Lande Gossner

Marja Nuut © Renee Altrov

Fågelle © David Lindengrün

Stemmen uit het Noorden

Tast de grenzen van het Poollicht af met deze drie componistes uit het hoge Noorden.

 

Fågelle

Fågelle komt uit Zweden. Zij is een jonge kunstenares wier muziek al een zekere belangstelling geniet. Afkomstig uit de Scandinavische experimentele scene, drukt Fågelle zich uit in een wilde botsing tussen lyrische schoonheid en hardheid. Fijn gebeitelde soundscapes ontmoeten intieme, krachtige vocalen. Fågelle’s stem scheurt door geluid en stilte, en wordt zo het zwaartepunt waar existentiële angsten en vrouwelijke ervaringen als zowel een gave als een vloek worden onderzocht.

Als soloartiest heeft Fågelle een unieke stijl ontwikkeld waarin gitaar, stem en elektronica zich op een organische en expressieve manier mengen. De gitaar wordt een sonisch lichaam dat verkend wordt naast getormenteerde synthesizers en urban-getinte veldopnamen.

Maarja Nuut

De Estse Maarja Nuut studeerde klassieke viool. Vervolgens wijdde ze zich resoluut aan de volksmuziek, met een omweg langs de Hindoestaanse muziek, die ze in India bestudeerde. Haar passie voor de traditionele muziek van haar vaderland bracht haar naar de Viljandi Cultuur Academie, een afdeling van de Universiteit van Tartu.  Daar heeft ze 78-toeren platen ontdekt met opnames van dorpsmuziek uit het pre-sovjettijdperk, die een bijzondere invloed op haar muzikale ontwikkeling hadden. Daarna studeerde ze musicologie aan de Universiteit van Stockholm, waar ze ook geïnteresseerd raakte in Poolse volksmuziek. Zowel haar stem als haar viool, gecombineerd met subtiele elektronica, zijn gewoonweg betoverend.

Maja S. K. Ratkje

De achtergrond van de Noorse Maja Ratkje is heel anders dan die van de andere gasten van de avond. Zij studeerde compositie aan het Noorse Conservatorium in Oslo en vervolgens aan het IRCAM, waar zij les kreeg van de Finse componiste Kaija Saariaho, die gespecialiseerd was in het gebruik van elektronica en informatica in de muzikale creatie.

Vanaf het begin van haar carrière heeft Maja Ratkje de mogelijkheden van de elektronica verkend, die zij gebruikt voor haar stem is. Ze gebruikt die uiterst flexibele stem als een veelgelaagde geluidsbron en dit volgens een volledig instrumentale aanpak. Dit leidt uiteindelijk tot een even esthetische als emotionele ervaring die het publiek raakt, niet enkel door de vocale prestatie maar ook door het elektronische weefsel dat haar stem als het ware draagt.

, Fågelle (zang)

, Maarja Nuut (zang)

, Maja S. K. Ratkje (zang)

Prijs

15,5 | 18,5 | 21,5 EUR

coproductie

Botanique & Ars Musica | Met de steun van de Estse ambassade

About Ars Musica

Meer info

Ontdek
HET PROGRAMMA

Meer info