Menu

Kalender

Sluiten

June

2017

LUN
MAR
MER
JEU
VEN
SAM
DIM
1Thu
2Fri
3Sat
4Sun
5Mon
6Tue
7Wed
8Thu
9Fri
10Sat
11Sun
12Mon
13Tue
14Wed
15Thu
16Fri
17Sat
18Sun
19Mon
20Tue
21Wed
22Thu
23Fri
24Sat
25Sun
26Mon
27Tue
28Wed
29Thu
30Fri
Kalender

Binnenkort

Dagen
:
Uur
:
Minuten

7 november 2020 om 20:00

 Concert

Zie speeldata

[NEXT YEAR] – Stemmen uit het Noorden

Locatie : Botanique, Brussel

Maja S.K. Ratkje © Ellen Lande Gossner

Marja Nuut © Taavi Arus

Linda Olah

Stemmen uit het Noorden

Linda Oláh

Om haar muziek een poëtische betekenis te geven, transformeert en boetseert de veelzijdige muzikante Linda Oláh haar stem door geschreeuw, haar ademhaling of vocaal gereutel. Vanuit haar geboorteland Zweden heeft ze een zekere vocale traditie bewaard, die ze naar believen verkent. Via soloprojecten en samenwerkingen met tal van ensembles, zoals het National Jazz Orchestra, het Cabaret Contemporain, de Umlaut Big Band of het ensemble Miroirs Étendus waarmee ze Fausto Romitelli’s An Index of Metals uitvoerde, heeft ze haar eigen ‘unieke’ sound ontwikkeld.

Maarja Nuut

Maarja Nuut is afkomstig uit Estland, studeerde klassieke viool en wijdde zich, na een omweg langs de Hindoestaanse muziek die ze in India bestudeerde, resoluut aan Estse folkmuziek. Die passie voor de traditionele muziek uit haar thuisland bracht haar naar de Viljandi Culture Academy, een departement van de Universiteit van Tartu. Daar ontdekte ze pre-sovjet 78-toerenopnames van Estse dorpsmuziek, die essentieel waren in haar muzikale ontwikkeling. Vervolgens studeerde ze muziek­wetenschappen aan de Universiteit van Stockholm waar ze ook geïnteresseerd raakte in Poolse folkmuziek. Haar stem en haar vioolspel, gecombineerd met subtiele elektronica, zijn gewoonweg betoverend.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje

Het parcours van de Noorse Maja Ratkje ziet er heel anders uit dan dat van de andere gasten. Na haar studie compositie aan de muziekacademie in Oslo gaat ze naar het IRCAM, waar ze onder andere les volgt bij de componiste Kaija Saariaho.

Maja Ratkje heeft dus van bij het begin van haar loopbaan de mogelijkheden van de elektronica verkend, om die vervolgens ten dienste te stellen van haar stem, die ze als een akoestisch instrument beschouwt. Ze bezit een uiterst flexibele stem, die ze zuiver instrumenteel als een veelzijdige geluidsbron benadert. Dit mondt uit in een al even esthetische als emotionele ervaring, die, zowel door de vocale krachttoeren als door de ondersteunende elektronische soudscapes het publiek verrast.

Programma

Solo - Linda Olàh (1988)

Solo - Maarja Nuut

Solo - Maja S. K. Ratkje

, Linda Olàh, Maarja Nuut, Maja S.K. Ratjke

Prijs

/

coproductie

Botanique & Ars Musica / Steun: ambassade van Estland

About Ars Musica

Meer info

Ontdek
HET PROGRAMMA

Meer info