Menu

Kalender

Sluiten

June

2017

LUN
MAR
MER
JEU
VEN
SAM
DIM
1Thu
2Fri
3Sat
4Sun
5Mon
6Tue
7Wed
8Thu
9Fri
10Sat
11Sun
12Mon
13Tue
14Wed
15Thu
16Fri
17Sat
18Sun
19Mon
20Tue
21Wed
22Thu
23Fri
24Sat
25Sun
26Mon
27Tue
28Wed
29Thu
30Fri
Kalender

Binnenkort

Dagen
:
Uur
:
Minuten

13 november 2020 om 20:00

 Concert

Zie speeldata

[NEXT YEAR] – Vocal waves

Locatie : Théâtre Poème, Brussel

Giusy Caruso © Alessandro Giorgi Art Photography

Vocal waves

In 1922 nam korporaal Maurice Martenot, een radiotelegrafist tijdens de Eerste Wereldoorlog, een patent op een instrument gebaseerd op een elektronische oscillator. In 1928 voor het eerst gebruikt in de Parijse Opera in een werk van Levidis, was deze neef van de theremin meteen een groot succes . Hij zal met zijn spookachtige klanken de werken van Milhaud, Honegger en Messiaen sieren en bekoorde ook Edith Piaf, Catherine Sauvage, Léo Ferré of Jacques Brel.

 

Nicola Sani studeerde compositie bij Karlheinz Stockhausen. Hij heeft talrijke instrumentale en elektroakoestische werken voortgebracht, evenals  werken voor dans- en muziektheater, installaties en gemengde werken, die worden uitgevoerd op de belangrijkste festivals voor nieuwe muziek, in internationale muziektempels en elektronische kunst- en multimedia-festivals.

Op het gebied van cinema, videokunst, muziektheater en performance werkte hij samen met kunstenaars als Michelangelo Antonioni, Mario Sasso, Nam June Paik, Fabrizio Plessi, Studio Azzurro, Ugo Gregoretti, David Ryan…

 

Tatsiana Zelianko, componiste en pianiste uit Wit-Rusland, studeerde piano in Minsk en compositie in Luxemburg.

Ze woont sinds 2008 in Luxemburg en wordt regelmatig uitgevoerd in het Groothertogdom en in Frankrijk, waar ze ‘Artist in Residence’ was op het Festival Musiciennes de Ouessant. “Ik onderzoek,” zegt Tatsiana Zelianko, “transparante en soms tonale geluidsstructuren gebaseerd op het principe van variatie.’

De interpretatie van haar werk Niwwelsequenz (‘Nevel Sequentie’ in het Luxemburgs) is een gelegenheid voor het Belgische publiek om deze componiste te ontdekken.

 

Cyrille Thoulen studeerde eerst sociologie aan de ULB (Université Libre de Bruxelles) alvorens naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel te trekken en er de compositieklas van Daniel Capelletti te volgen.

Als socioloog specialiseerde hij zich in de kunsten en deed hij diepgaand onderzoek naar het tot stand komen van de “smaak” van de muzikant, van de amateuruitvoerder tot degene die de keuzes van de componist beïnvloedt.

Als componist streeft hij tegelijkertijd naar een synthese tussen verschillende soorten erfgoed, ervan uitgaand dat zogenaamd tegengestelde esthetische modellen (tonaliteit, atonaliteit, spectralisme, microtonaliteit, enz.) elkaar in werkelijkheid toch “verworvenheden” kunnen bieden.

Programma

Anna Blossom has wheels - Elektronica gerealiseerd op het SaMPL-CSC van het Conservatorium "C. Pollini" en de Universiteit van Padua - Nicolà Sani (1961), Wereldcreatie in opdracht van ARS MUSICA

Oeuvre-thérapie, Niwwelsequenz - Tatsiana Zelianko , Wereldcreatie in opdracht van ARS MUSICA

Ellipse - Cyrille Thoulen , Wereldcreatie in opdracht van ARS MUSICA

, Anna Clementi (stem)

, Thomas Bloch (theremin)

, Giusy Caruso (piano)

Prijs

/

coproductie

Steun: Istituto Italiano di cultura Coproduction & SABAM for culture

About Ars Musica

Meer info

Ontdek
HET PROGRAMMA

Meer info